wpnaslyaplr

Windows Phone 8.1 ile Gelen Değişiklikler

Cortana ve şekille yazma gibi yeni özellikler. Hızlı işlem merkezi ve yeni ses denetimi gibi anlamlı iyileştirmeler. En son güncellememiz, sevdiğiniz Windows Phone'u alıp her zamankinden daha da iyi hale getiriyor. Windows Phone 8'den 8.1'e geçiyorsanız bazı farklar göreceksiniz. Amacımız bu yazı sayesinde Windows Phone 8.1'e en sorunsuz şekilde geçmenizi sağlamak...


E-posta ve takvim


Windows Phone 8 telefonunuzu Windows Phone 8.1 olarak güncelledikten sonra bazı hesap bilgilerinizi yeniden girmeniz gerekir; bunu yapmak için izlenecek adımlar biraz değişik görünecektir.

  • Microsoft hesapları – Microsoft hesabınız için iki aşamalı doğrulamayı açtıysanız, güncelleme sonrasında telefonunuzda yeniden oturum açmanız gerekir. Kayıtlı cep telefonu numaranıza veya e-posta adresinize bir erişim kodu gönderilir. Telefonunuzda ayarlanmış ek Microsoft e-posta hesaplarınız varsa, bu hesaplarda da oturum açmalısınız. 
  • Google hesapları – Telefonunuzu güncellendikten sonra Google hesabı bilgilerinizi yeniden girmeniz gerekir; Google'ın iki aşamalı doğrulaması açıksa, bu da oturum açma işleminin bir parçası olacaktır. 
  • Takvim – Takvimde, gününüzün ayrıntılarını, ayrıca hemen randevularınızın yanında hava durumunu da göstermek için genişletilen yeni etkileşimli hafta ve ay görünümleri vardır.

Ayarlar ve kişiselleştirme


Yeni, detaylı ve gelişmiş ayarlar telefonunuzun kullanımını çok daha kolay bir hale getiriyor.

  • Hızlı işlem merkezi – Ekranın üst kısmından aşağı doğru çekerek hızlı işlem merkezini açın; burası, bildirimlerin (yeni e-postalar, uyarılar vb.) göründüğü, önemli ayarlara hemen ulaşılabilen yeni yerdir.
  • Ses düzeyi çubuğu – Artık görüşme sesi, zil ve uygulamalar için ayrı ses denetimleriniz olacak. Sesi Aç veya Sesi Kapat düğmesine basın ve ses çubuğuna göz atmak için Ses Düzeyi Çubuğunu Aç'a  dokunun.
  • Uygulama sesleri ve bildirimler – Tüm o cıvıltılar ve başlıklar üzerinde daha fazla denetim ister misiniz? E-posta, mesaj ve uygulamalardan aldığınız uyarılarda değişiklik yapmak için Ayarlar/ Bildirimler + İşlemler'e gidin.
  • Erişilebilirlik – Mobil Erişilebilirlik özelliğinin yerini alan Ekran Okuyucusu, telefonunuzdaki metni yüksek sesle okuyabilir. Bunu açmak için, Ayarlar / Erişim Kolaylığı'na gidin.
  • Ayarları diğer cihazlarla senkronize edin – Artık Wi-Fi parolalarınızı, sık kullandığınız web sitelerini ve çok daha fazlasını, bilgisayarlar ve tabletler gibi diğer Windows cihazlarınızla senkronize edebilirsiniz. Belirli ayarların senkronizasyonunu açmak veya kapatmak için Ayarlar / Ayarlarımı Senkronize Et'e gidin.
  • OneDrive – SkyDrive artık OneDrive oldu; SkyDrive hesabınıza ait her şey de burada sizi bekliyor. OneDrive web sitesine gidin ve gözden geçirin.

Cortana ve Arama


Cortana, web'de bir şeyler bulmanızda, telefonunuzda bir şeyler yapmanızda ve daha pek çok şeyde size yardımcı olabilir. Tüm olasılıkları öğrenmek için bkz. Cortana'yla Tanışın. Bu arada, size alışılmamış gelebilecek şeylerin hızlı bir özetini de burada bulabilirsiniz.

Cortana açıksa:


  • Arama – Ara  düğmesine basılması, artık sizi doğrudan Cortana ekranına götürür. Web'de veya telefonunuzda arama yapmak isterseniz arama kutusuna yazmanız yeterlidir. Arama yapmak ve Cortana'dan bir şey yapmasını istemek için sesinizi kullanmak isterseniz, mikrofona  dokunun; bip sesi Cortana'nın dinlediğini belirtir.
  • Konuşma – Sesinizi kullanarak Cortana'yla etkileşim sağlamak için Ara  düğmesini basılı tutun.
  • Bing servisleri – Yakın Çevre'ye ulaşmak için Haritalar'a gidin ve Çevre'ye  dokunun. Bing Görsel'i kullanmak için Microsoft Kamera uygulamasını açın, Lensler'e  ve Görsel'e dokunun.


Cortana şu an itibari ile sadece İngilizce dilinde ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bölgesinde kullanılabiliyor

Cortana açık değilse:


Cortana'nın Türkçe sağlanmaması ya da bunu açmayı tercih etmemeniz nedeniyle Cortana'yı kullanmıyorsanız, Ara  düğmesine basılması Bing Arama'yı açar, basılı tutulması da Konuşma'yı başlatır.

Uygulamalar ve oyunlar


Alıştığınız uygulama ve oyunları aynen Windows Phone Mağazası'nda bulabilirsiniz; ancak, bunları telefonunuzda nasıl kullanacağınızla ilgili birkaç ayarlama yapılmıştır.

  • Uygulama listesindeki oyunlar – Oyunlar Hub'ı sizlere ömür: artık oyunlarınızı Uygulamalar listesinde, diğer tüm uygulamalarınızla birlikte bulacaksınız. Buraya gitmek için Başlangıç ekranından sola çekmeniz yeterlidir.
  • Otomatik uygulama güncellemeleri – Yüklediğiniz uygulamaların güncellemeleri şimdi otomatik olarak Wi-Fi üzerinden gerçekleşiyor; sizin bir şey yapmanıza gerek yok. Uygulama güncelleme ayarlarınızıAyarlar / Uygulamalar / Mağaza'ya giderek değiştirebilirsiniz.

Arama ve mesajlaşma


Telefon aramaları yapma ve telefonunuzda mesaj gönderme işlemlerinde birkaç değişiklik yapıldı.
  • Arama yapma – Arama yapmak için yine Telefon  > Tuş Takımı  öğesine dokunmanız gerekir; ancak birini geri arama adımları biraz farklıdır. O kişinin numarasını çevirmek için Geçmiş listesinde ada veya numaraya dokunun, kişi kartını görmek için de Kişi'ye  dokunun.
  • Telefonunuzda sohbet – Artık Mesajlaşma uygulamasında sohbeti (anlık ileti) bulamayacaksınız. Bundan sonra, Facebook Messenger ve Skype gibi kullandığınız sohbet hizmetlerinin uygulamalarını kullanarak sohbet edeceksiniz.

Bağlantı


Buradaki değişikliklerin amacı, hücresel verilerden tasarruf sağlamak için Wi-Fi'a bağlanmanıza (ve bağlı kalmanıza) yardımcı olmaktır.

  • Wi-Fi Sense – Wi-Fi Sense, sizi kitle kaynak kullanımı yoluyla açık Wi-Fi ağlarına otomatik olarak bağlar. Hatta, sizin adınıza kullanım koşullarını kabul eder ve istendiğinde ağa başka bilgiler sağlar. Ayrıca, kişilerinizle parola korumalı ağlara erişim alışverişi yapmayı seçebilirsiniz. Hangi Wi-Fi Sense özelliğini kullanacağınız tamamen size kalmıştır; Ayarlar/ Wi-Fi / Wi-Fi Sense'te bunların tümünü açabilir ve kapatabilirsiniz.

Müzik ve videolar


Her birinde tam özellikli deneyimler sunmak için müzikler, pod yayınları, videolar ve FM radyo artık ayrı uygulamalarda sunuluyor.

  • Müzik – Hem yeni müzikleri bulmak ve almak, hem de bunları dinlemek için Xbox Music uygulamasını kullanın; aramak ve indirmek için artık Mağaza uygulamasına gitmenize gerek yok. Artık Smart DJ'nin adı Radyo olarak değiştiyse de, sevdiğiniz şarkılar temelinde özel çalma listelerini oluşturmanın bir yolu olmayı sürdürüyor.
  • Pod yayınları – Yeni Pod yayınları uygulamasıyla aynı yerde hem pod yayınlarını bulabilir, bunlara abone olabilir hem de yayınları dinleyebilirsiniz. Bu uygulamaya ulaşmak için, Uygulamalar listesinde Pod Yayınları'na  dokunun.
  • Videolar – Xbox Video uygulaması, favori gösterilerinize sezonluk biletler de dahil olmak üzere, TV programlarını ve filmleri satın alacağınız ve izleyeceğiniz yeridir.
  • FM radyo – FM Radyo uygulaması telefonunuzda radyo dinlemenizi, favori istasyonlar eklemenizi ve hatta istasyonları Başlangıç ekranına sabitlemenizi sağlar.

Kişiler


Kişiler Hub'ı, herkesle bağlantıyı sürdürmeniz için sağlanan bir yer olmaya devam etse de, uzayıp giden kişiler listesini biraz daha baş edilebilecek bir hale getirecek birkaç geliştirme yapıldı.

  • Kişiler listesi – Yaygın istek nedeniyle, artık kişiler listenizde telefon numarası olmadan kişilere filtre uygulayabiliyorsunuz. Varsayılan olarak filtreler açık olsa da, gizlenmiş kişileri bulmak için yine arama yapabilirsiniz. Filtre ayarlarınızı değiştirmek için, kişiler listenizin en başındaki Gösterilen'e dokunun.
  • Sohbet – Kişi kartlarında artık sohbeti (anlık ileti) bulamayacaksınız. Bundan sonra, Facebook Messenger ve Skype gibi kullandığınız sohbet hizmetlerinin uygulamalarını kullanarak sohbet edeceksiniz.
  • Facebook kullanma – Windows Phone 8.1'de Facebook'u kullanmak için, Windows Phone için Facebook uygulamasının en son sürümü gerekiyor (önceden yüklenmiş olabilir). Zaten Facebook kurulumuna sahip bir telefonu güncellediğinizde bile, yine de yeni uygulamayı almalısınız ve daha önce Kişiler Hub'ında yaptığınız işlemlerden bazıları da artık bu uygulamaya geçirildi. Daha fazla bilgi edinin
  • Kişileri ekleme ve düzenleme – Kişilerle çalışmak artık daha kolay ve daha sezgisel oldu. Tüm işlem ayrıntılarını burada bulabilirsiniz.
  • Ben Kartı – Sohbet durumunuzu artık Ben Kartında ayarlamayacaksınız; bu işi sohbet için kullandığınız uygulamalarda (Facebook Messenger veya Skype gibi) yapacaksınız. Ayrıca, sosyal bildirimleriniz de hızlı işlem merkezine taşındı. Öte yandan güncellemeleri ve yer bildirimlerini Ben Kartına göndermeye devam edebilirsiniz; Ben > Daha Fazlası  > Ayarlar'a gidin.

Telefon donanımı


Tüm Windows Phone aygıtlarında hala üç düğme bulunmaktadır; ancak bazı telefonlarda şimdi donanım düğmelerinin yerine ekran düğmeleri (Ekrana çift tıklatma gibi) vardır ve bunlar her zaman aşağı yukarı aynı şekilde çalışmaktadır. Ancak birkaç önemli değişiklik mevcuttur

  • Sesinizi kullanma – Cortana ile konuşmak veya Bing Arama ile Konuşma'yı kullanmak için artık Ara'yı  (Başlat'ı  değil) basılı tutacaksınız.
  • Ekran görüntüsü düğmeleri – Telefonunuzda ekran görüntüsü almak için basılacak yeni bir düğme bileşimi var. Artık Açma/Kapama ve Sesi Aç düğmelerine aynı anda basacaksınız.

Fotoğraflar ve kamera


Microsoft Kamera uygulamasında bazı yeni çekim ve ayar seçenekleri var.

  • Seri çekim modu – Seri çekim modu, birbirini hızla takip eden bir dizi sahne yakalar; hızlı hareket eden konularda ve grup fotoğraflarında yararlıdır. Vizörün alt tarafında Video  veya Tek Fotoğraf' dokunarak başka bir kamera moduna geçebilirsiniz. Daha fazla bilgi edinin
  • Kamera ayarları – Kameranın vizörünün en üstündeki daire sırası, film rulosu, flaş ve favori ayarlar gibi öğelere hızlı erişim sağlar. Vizörde gördüklerinizi özelleştirmek için, orada Daha Fazlası'na  dokunun.
  • Fotoğraflar – Fotoğraflar uygulamasının tasarımı yenilendi. Tümü, zamana ve yere göre gruplandırılmış fotoğraflarınızı gösteriyor. Kamera Rulonuzu, kaydedilmiş resimlerinizi ve çevrimiçi albümlerinizi Albümler'de bulabilirsiniz. Favoriler, sevdiğiniz fotoğrafları Başlangıç ekranındaki Fotoğraflar Live Tile'ında gösterilmesi için etiketlemenize olanak tanıyor.

Yazının hazırlanmasında (Başta windowsphone.com olmak üzere) büyük oranda Microsoft kaynaklarından yararlanılmıştır

Okumaya devam...

Hepsi 2313945576976454428

Twitter

Facebook

item